Hos KIBO Sikring tilbyder vi pullerter af høj kvalitet til effektiv trafikregulering.
En pullert er en enkel men effektiv måde at forhindre kørsel i et område, hvor trafik med køretøjer er uhensigtsmæssigt for fodgængere. Vores sortiment af pullerter rummer både stationære, halvautomatiske og automatiske pullerter, der hver især udmærker sig inden for forskellige behov for sikring og trafikregulering.
Pullerter fra KIBO Sikring leveres i 7 varianter:
Læs mere om vores forskellige typer pullerter og bliv klogere på dine behov.
Vi tilbyder også et bredt udvalg af faste og automatiske højsikringspullerter, som effektivt stopper lastbiler på op til 7,5 ton. Du kan også læse mere om vores forskellige køretøjshindringer her.
En pullert er ikke bare en pullert. Hos KIBO Sikring leverer vi forskellige typer af pullerter med lang holdbarhed, der passer til alle behov og niveauer inden for sikring.
Som totalleverandør kan vi hjælpe dig med opsætning, vedligeholdelse og reparation af pullerter over hele landet.
Læs mere om hvad er en pullert, og hvilke typer findes der?
Pullerter er også kendt som elektrisk pullert, automatisk pullert, semiautomatisk pullert, halvautomatisk pullert.
Se vores store udvalg af pullerter
En pullert er en stolpe, som er monteret i fortovet eller gaden. Pullertern har til formål at forhindre kørsel i et område, hvor trafik med køretøjer af den ene eller anden grund er uhensigtsmæssig. Det kan være enten som trafikregulering eller til sikring af fodgængere.
Vores sortiment af pullerter rummer både faste, semi-automatiske og automatiske pullerter, der hver især udmærker sig inden for forskellige behov for trafikregulering og sikring.
En fast pullert egner sig til installation på steder, hvor der ikke på noget tidspunkt opstår behov for gennemkørsel med biler. Det kunne f.eks. være ved:
Semi-automatiske pullerter og automatiske pullerter egner sig til installation på steder, hvor behovet for gennemkørsel jævnligt opstår. Dette kunne f.eks. være ved:
Den største forskel på semi-automatiske pullerter og automatiske pullerter er betjeningsmetoden.
En semi-automatisk pullert betjenes med nøgle. Når nøglen indsættes, hæves pullerten vha. en gaspatron. Pullerten sænkes enkelt igen ved manuelt tryk med foden på pullertens top.
En automatisk pullert hæves og sænkes via motor. Den er typisk tidsstyret. Køretøjer med adgang kan desuden betjene den automatiske pullert via en fjernbetjening eller en kode.
Har du behov for at installere pullerter på en lokation, hvor nedgravning af den ene eller anden årsag er upraktisk, kan du også få pullerter med meget lav indbygningsdybde såsom KIBO Matador 4 eller KIBO Terra Quantum.
KIBO Matador 4 er et automatisk pullertsystem, hvor de to midterste pullerter kan glide til siden og dermed skabe adgang for køretøjer. KIBO Matador 4 har derfor en meget lav indbygningsdybde.
Hos KIBO Sikring tilbyder vi et bredt udvalg af både trafikregulerende pullerter og certificerede pullerter.
Trafikregulerende pullerter er, som navnet antyder, trafikregulerende. De er ikke påkørselstestede og fungerer derfor som fysik afgrænsning. Trafikregulerende pullerter egner sig til installation på steder, hvor der er behov for at holde biler ude af- eller inden for et område, men ikke yderligere behov for at sikre området imod decideret angreb fra køretøjer.
Certificerede pullerter er derimod fysisk påkørselstestede. De er derfor effektive køretøjshindringer, som standser køretøjer. Hos KIBO Sikring tilbyder vi et bredt udvalg af IWA 14-certificerede pullerter og PAS 68-certificerede pullerter som er påkørselstestede og godkendte til at standse lastbiler på op til 7,5 ton. Certificerede pullerter egner sig dermed til installation på steder, hvor der er behov for ekstra høj sikring.
Nedenunder kan du se eksempler på både trafikregulerende pullerter og certificerede pullerter:
Trafikregulerende pullerter: |
Certificerede pullerter: |
KIBO Terra Quantum er et sidefoldende, nedsænkeligt pullertsystem, som er PAS 68 påkørselstestet-og godkendt til at kunne stoppe en lastbil på 7,5 tons ved en hastighed på 48 km/t med nul penetration.
Pullerter bør installeres med en afstand på maks. 1500mm mellem hver pullert i opretstående position. Dette er for at sikre, at selv smalle køretøjer ikke kan køre igennem.
Højsikringspullerter skal installeres med en afstand på 1200 mm mellem hver pullert i opretstående position. Dette er for at overholde de internationale standarder inden for påkørselstests af køretøjshindringer og perimetersikringsudstyr.
Hvis du har behov for kontrolleret adgang til et område, kan du kombinere faste pullerter og automatiske pullerter. Har du f.eks. behov for at skabe adgang for almindelige personbiler, er det derfor ideelt at installere to faste pullerter og en semi-vautomatisk/automatisk pullert i midten af disse. Da pullerter som oftest installeres med en afstand på 1500mm, skabes der således en 3m bred passage når den midterste pullert sænkes. Når den midterste pullert er sænket, kan køretøjer dermed uhindret køre igennem. Når køretøjet er passeret, kan pullerten igen hæves.
Ved at kombinere faste pullerter og semi-automatiske/automatiske pullerter, kan du altså nemt åbne for gennemkørsel når behovet opstår - og du kan hurtigt lukke af igen når behovet er væk.
Pullerter kan se ud på mange måder. Her ses KIBO Raptor - en automatisk højsikringspullert i moderne design.
Hos KIBO Sikring fører vi pullerter med lang levetid, der passer til alle behov og sikringsniveauer. Som totalleverandør kan vi naturligvis også hjælpe dig med opsætning, vedligeholdelse og reparation af pullerter over hele landet.
Se vores brede udvalg af trafikregulerende pullerter her eller se vores udvalg af certificerede højsikringspullerter her.
Har du nogle spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte vores dygtige sikringskonsulenter eller ringe på telefon 70 10 70 77.
Stort udvalg inden for hegn, porte, låger, bomme, rækværker, pullerter og rotationslåger
Mekanisk SikringSimple og komplekse løsninger inden for ITV, ADK, AIA og elektronisk perimetersikring
Elektronisk OvervågningVores mobilsikringskoncept er skræddersyet til situationer, hvor der er behov for midlertidig afgrænsning.
Mobilsikring